Over ons
Welkom op de website van het Triade Architectuurcentrum. Het architectuurcentrum is een nieuw initiatief. Dit Helderse centrum is een samenwerking tussen Triade, Gemeente Den Helder, Woningstichting, Zeestad en Citymarketing. Het is hét centrum voor architectuur en stedenbouw van Den Helder, Julianadorp en Huisduinen. Wij willen onze passie voor de bebouwde omgeving graag met jou delen. We organiseren door het jaar heen dan ook activiteiten en exposities voor jong en oud.
Activiteiten en Exposities
In het afgelopen jaar zijn we gestart met een paar lezingen en zijn we aangehaakt bij de Dag van de Architectuur. Ook dit jaar haken we aan bij deze landelijke dag met diverse initiatieven. Kijk op de agenda voor alle activiteiten. Na de zomer zullen we weer nieuwe initiatieven toevoegen aan het programma. Houd dan ook onze website goed in de gaten! Architectuur en stedenbouw gaat bij ons over alle kunstvormen die daarmee samenhangen; interieurarchitectuur, stedenbouw, ruimtelijke ordening, en tuin- en landschapsarchitectuur etc.
Het gebouw
Nadat het gebouw decennia lang heeft gefunctioneerd als MAVO, krijgt architect Bjarne Mastenbroek in 1998 de opdracht voor een ontwerp voor uitbreiding en herbestemming van de oudbouw voor een kunsteducatiecentrum. Voor dit gebouw is in 2003 door Welstandszorg Noord-Holland de Arie Keppler architectuurprijs toegekend. Bjarne Mastenbroek (bureau seARCH) werd in 2009 architect van het jaar.
Meer informatie over het ontwerp
De meest opvallende kenmerken van dit cultureel centrum zijn de uitgestrekte glazen gevel en onregelmatig gevormd, met hout bekleed dak, doorboord op willekeurige intervallen met rechthoekige openingen van verschillende groottes.
Bij nadere inspectie wordt duidelijk dat de glazen gevel de oudere en nieuwere delen van het gebouw met elkaar verbindt. Het centrum is ontworpen rond de bruikbare overblijfselen van een bestaande school met een traditionele Nederlandse vorm, een lang tweeverdiepingen gebouw met aparte klaslokalen, een brede trap langs een gang en een "zadeldak". In dwarsdoorsnede lijkt dit dak op een hoekige opbouw van een reeks golfachtige vormen. Binnenin scheidt een smalle opening de oude delen van het gebouw van de nieuwere, grotere kamers die eraan zijn toegevoegd.
Deze nieuwere ruimtes omvatten een dubbelhoge entreehal, een auditorium en ruimtes voor muziek- en dansstudio's. Het niveau van de eerste verdieping van het oude gebouw wordt voortgezet in het nieuwe gedeelte, waar de variatie in dakhoogte flexibele accommodatie biedt voor een diverse reeks activiteiten die ruimtes van verschillende afmetingen en configuraties vereisen (zoals bepaald door bijvoorbeeld akoestische behoeften). De resulterende interieurs geven de indruk naar binnen te storten, omdat hoekige plafondelementen de ruimte eronder doordringen.