Muziek algemeen en lesvormen

INSTRUMENTALE LESSEN
Bij Triade kun je les krijgen op bijna alle muziekinstrumenten. Individueel, in groepjes of ensembles en bands. Blazers hebben de keus uit blokfluit, dwarsfluit, Ierse fluit,  tinwhistle, klarinet, hobo, saxofoon, trompet, hoorn en trombone. Toetsenisten kunnen kiezen uit piano, keyboard, accordeon, pijporgel en elektronisch orgel.
Wie zich meer aangetrokken voelt tot snaarinstrumenten, kan les krijgen op (elektrische) gitaar, basgitaar, harp, viool, cello of contrabas. Slagwerkliefhebbers kunnen naast drumles ook les krijgen op xylofoon, pauken en ander percussiemateriaal.
De lessen worden gegeven in ons gebouw aan de Middenweg 2 in Den Helder en voor een aantal instrumenten in MFC 't Dorpshuis Julianadorp. De lesdagen en -tijden van de jaarcursus worden in overleg vastgesteld.
NB. Wie pianoles heeft moet beschikken over een akoestische piano of een hele goede elektr(on)ische piano (in overleg met de docent te bepalen wat voldoet).
 
ZINGEN
Zing je graag? Alleen of liever in een groep? Of wil je je nu wel eens buiten de badkamer laten horen? Dan is zangles iets voor jou! Train je adem- en zangtechniek en combineer dat met jouw eigen repertoire. Triade heeft drie zangdocenten: Marie-Anne Pak geeft klassieke zang, opera en musical. Hanneke Bergsma en Timna Raven geven lichte muziek en zijn gespecialiseerd in pop, jazz en musical. In de zangles word je door de docent begeleid op de piano of met behulp van andere media.

ZANGCOACHING
Voor zangers die al gevorderd zijn en met hun vaste begeleider eens gecoacht willen worden, bestaat er de mogelijkheid om op afspraak een aantal interpretatielessen te volgen. In deze lessen gaan we in op de samenwerking en interactie tussen begeleider en zanger(es). Ook duo’s en trio’s kunnen zich inschrijven.
 
LESVORMEN
 
ORIËNTEREN PROEFLESSEN
Triade is er voor iedereen. Ook als je nog nooit een instrument hebt bespeeld of gezongen hebt, kun je bij ons terecht. Uiteraard snappen we dat je misschien kennis wilt maken met een instrument en/of docent. Tijdens een proefles van 25 minuten vertellen we je meer over het instrument en krijg je gelegenheid om het uit te proberen. Wil je na de proefles een wat uitgebreidere kennismaking? Kijk dan eens bij onze instapcursus.

Eén proefles van 25 minuten kost tot 21 jaar € 13,-, vanaf 21 jaar € 15,75. 
 
ORIËNTEREN - PROBEERCURSUS 
Naast een proefles bieden we ook een probeercursus aan van vijf lessen van 25 minuten. Dé manier om erachter te komen of muziekles iets voor jou is! Je ervaart hoe het is om muziekles te krijgen van een docent en kunt uitgebreid uitproberen of een bepaald muziekinstrument bij jou past. 

Voor jongeren en volwassenen geldt dat de probeercursus altijd individueel wordt aangeboden. Ook kinderen kunnen kiezen voor een individuele probeercursus, maar als er meerdere aanmeldingen zijn voor een probeercursus op een bepaald instrument, dan hebben we voor kinderen ook een groepscursus (leeftijd 5 t/m 12 jaar). Dit gaat altijd in overleg. Als er een groep gemaakt kan worden, zullen we vragen of het kind hieraan deel wil nemen of liever individueel les wil krijgen. De groepscursus is goedkoper dan de individuele cursus. Inschrijven voor de probeercursus is mogelijk van september tot april.

Een probeercursus kost tot 21 jaar € 107,50, vanaf 21 jaar € 131,-. 

ELKE WEEK LES
Indien mogelijk worden deze wekelijkse lessen gegeven in groepen van 2 tot 4 personen. Hoe groter de groep, des te langer de les. Wanneer er geen groep kan worden gevormd, kan de docent besluiten individueel les te geven. Deze individuele lessen duren dan 25 minuten.
‘Elke week les’ bevelen we sterk aan voor beginners en cursisten die korter dan 5 jaar les hebben gehad. Met een wekelijkse les heb je de beste garantie op een goede ontwikkeling van de muzikale vaardigheden.

OM DE WEEK LES
Deze lesvorm heeft 19 lessen per cursusjaar, eenmaal per twee weken. Dit zijn individuele lessen van 25 minuten. Je komt voor een ‘om-de-week les’ in aanmerking wanneer je gevorderd bent en 16 jaar of ouder. Voor beginners is deze lesvorm niet geschikt. Overleg met de docent of een om-de-week les geschikt is voor jou. Er zijn in  overleg met de docent ook vormen dat u een keer in de maand 50 minuten les krijgt, enz. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

ENSEMBLES
Triade moedigt elke muziekleerling aan om deel te nemen aan een ensemble. Want muziek maken is leuk, maar samen muziek maken is nog veel leuker en leerzaam bovendien! In een ensemble breng je eigenlijk in praktijk wat je in de instrumentale en vocale les geleerd hebt en daarbij komt dan ook het samenspel: luisteren naar en reageren op elkaar. Een boeiend proces dat garant staat voor heel veel muzikaal plezier.

Muziekplein
Kinderen van 6 t/m 12 jaar, eerste- en tweedejaars,  krijgen naast hun individuele les een samenspelles gratis aangeboden: het Muziekplein of de Junior popband. De ideale manier om te ervaren hoe het is om samen muziek te maken!

Overige ensembles
Iedereen die bij Triade instrumentaal of vocaal les heeft kan tegen sterk gereduceerd tarief meedoen aan één ensemble. Ook niet-Triade leerlingen zijn van harte welkom, zij het tegen een ander tarief. Als je aan meer dan één ensemble wilt meedoen, betaal je voor dat ensemble het tarief voor niet-Triade leerlingen. Overleg met de eigen docent aan welk ensemble je kunt deelnemen.
 
SOLFÈGE  EN VOORBEREIDING CONSERVATORIUM
Voor muzikanten, zangers en koorleden die hun theoretische kennis en gehoor verder willen trainen, is er de mogelijkheid tot het volgen van solfègelessen. Je krijgt wekelijks les in muziektheorie, algemene muziekleer en solfège (gehoortraining).
Wanneer je van muziek je beroep wilt maken bereiden wij je voor op het toelatingsexamen Conservatorium of de Rock Academie. Voor een goede voorbereiding adviseren we je om er twee jaar van tevoren mee te beginnen. Bespreek vooral met je eigen docent de mogelijkheden. In overleg kan deze cursus ook korter of langer duren. Ook niet-Triade leerlingen kunnen deze cursus volgen; vraag ons de administratie bij interesse naar de mogelijkheden. Lestijden zijn in overleg met docent Ben Wezel. 

HAFABRA - OPLEIDING EN EXAMENS
Triade kan voor leden van harmonie- en fanfareorkesten en brassband (Hafabra) een complete opleiding verzorgen. Triade heeft een landelijke erkenning en neemt hiervoor de bijbehorende examens (A, B, C, D) examens zelf af. De opleiding bestaat uit 2 delen: het theoretisch-auditieve en het praktische deel. De lessen voor het theoretisch-auditieve deel starten in oktober. Bij voldoende aanmeldingen start er ook een opleiding voor C- en D- examen. Startdatum en tijden worden later bekend gemaakt. Verenigingen in de Hafabra-sector kunnen ervoor kiezen de hele opleiding door Triade te laten verzorgen, maar kunnen ook een deel van de opleiding bij Triade onderbrengen. 

TRIADE - MUZIEKEXAMENS
Triade biedt ook eigen muziekexamens aan. Deelname staat open voor alle muziekleerlingen en is geheel vrijwillig. Overleg ruim van tevoren met je eigen docent als je wil deelnemen. Er zijn 4 niveaus: Adagio, Moderato, Allegro en Presto. Theorie en praktijk van het Adagio- en het Moderato-examen worden tijdens de reguliere les onderwezen door de eigen docent. De examens vinden plaats in juni.