Dag van de Architectuur - Route 1


1. De Nollen

Architect: R.W. van de Wint
Bouwjaar: 1980

Museum in duinlandschap met levensgrote sculpturen van Rudi van de Wint.

De Nollen, gelegen in een duinlandschap nabij het station Den Helder Zuid, is in zijn totaliteit een kunstwerk. Op de site van de Nollen staat hierover het volgende: ”De stalen bouwsels, de bunkers, de schilderingen, het landschap, de paarden en pony’s, ze vormen samen een geheel. Maar dit geheel is geen statisch object. Het is een kunstwerk in wording zoals een schilderij in een atelier.” De Nollen is een kunstenaarsinitiatief dat concreet vorm kreeg in 1980, toen Van de Wint begon met een ‘experimenteel schilderkunstig project’ in het oude, verwaarloosde binnenduinterrein.

2. Florence & Siena

Architect: Kokon Architectuur & Stedenbouw
Bouwjaar: 2010                     

Levensloopbestendige woningen als invulling in de wijk de Schooten. In het kader van herstructurering heeft Kokon in de wijk De Schooten drie appartementencomplexen voor senioren ontworpen, waaronder de complexen Florence en Siena. Kokon: “Alle woningen zijn gegroepeerd rond een gemeenschappelijke, semi-openbare binnentuin die mede bijdraagt aan veiligheid en de mogelijkheid tot ontmoeting. De architectuur wordt gekenmerkt door een mediterrane sfeer: lage kappen met grote overstekken. Deze contrasteert sterk met de omliggende bebouwing. Er is veel variatie in de levensloopbestendige woningtypen.”

3. Hendrik Baskeweg

Architect: Kokon Architectuur & Stedenbouw
Bouwjaar: verwacht 2023

Het appartementengebouw wordt gerenoveerd, onder andere door hier een geprinte gevel met balkons, geïnspireerd op het werk van Gaudí, voor te plaatsen.

Om de wat gedateerde jaren ’70-flats weer een nieuwe toekomst te geven, heeft Kokon een ontwerp gemaakt waarbij gebruik wordt gemaakt van een 3D-betonprintmethode. Kokon: ”Eenvormigheid maakt plaats voor hoogwaardige, esthetisch onvergelijkbare gebouwen met de allure van een mediterrane hoofdstad. Golvende balkons, dubbelgekromde, organische vormen rondom zorgen voor een totale gedaanteverwisseling, geïnspireerd op ontwerpen van de Catalaanse architect Antoni Gaudí.” Meer info vind je hier.

4. Stelling

Architect: Diverse architecten
Bouwjaar: vanaf eind 18e eeuw

Monumentale verdedigingslinie met diverse forten rond Den Helder.

De Stelling Den Helder is een bijzondere verdedigingslinie, aangelegd om de zeehaven en Willemsoord tegen aanvallen vanaf het land te beschermen. Het verdedigingswerk is oorspronkelijk bedacht door Napoleon in 1811. De stelling is opgebouwd uit zes forten, schootsvelden, verschillende bouwwerken en een liniedijk van zeker vijf kilometer die een deel van de forten en bouwwerken met elkaar verbindt. De zes forten zijn Oostoever, Westoever, Erfprins, Kijkduin, Dirks-Admiraal en Pantserfort Harssens. De Stelling van Den Helder vormt nu de groene long in de stad tussen Nieuw Den Helder en de oude stad. Op de fietsroute hebben we zicht op de liniedijk en passeren we fort Dirksz-Admiraal. Meer info vind je hier.

5. Winkelcentrum Marsdiepstraat

Architect: BBHD
Bouwjaar: 2011

In het kader van de vernieuwing van Nieuw Den Helder is een multifunctioneel gebouw met woningen, winkels, parkeerruimte en andere voorzieningen in een duinlandschap ingepast.

Als sluitstuk van het Duinpark is door BBHD in samenwerking met KuiperCompagnons een multifunctioneel gebouw ontworpen dat de verbinding tussen Duinpark en de winkels aan de Marsdiepstraat vormt. Deze straat is ook heringericht. Met de herontwikkeling van het Falga winkelcentrum heeft een complete metamorfose in deze omgeving plaatsgevonden.

In het Centrumplan bevinden zich winkels, waaronder twee supermarkten, en parkeren in een grote garage onder die winkels. In het plan zijn ook nog een openbare bibliotheek, een basisschool met peuterspeelzaal, een sporthal en zo’n 180 appartementen gevestigd. Opvallend is het grote groene dak over het complex.

6. Landhuis in Kreekpark

Architect: Geurst & Schulze Architecten
Bouwjaar: 2018

Het zogenaamde Landhuis is het eerste project in het nieuw aangelegde Kreekpark.

Als eerste project in het Kreekpark zijn  27 zorgclusterwoningen voor cliënten van Stichting Vrijwaard gerealiseerd in de vorm van een groot Landhuis. Daarnaast wordt nog het Kasteel gebouwd. Dit complex met 39 appartementen is ook ontworpen door Geurst & Schulze architecten.

7. Duinpark

Architect: KuiperCompagnons (Ashok Bhalotra)
Bouwjaar: 2007-2011

Bijzondere herstructurering van een deel van Nieuw De Helder geïnspireerd op een duinlandschap.

Nieuw Den Helder is een wijk in Den Helder uit de wederopbouwperiode, die met name wordt bepaald door flatgebouwen. Eind jaren 90 werden hiervoor plannen ontwikkeld om de wijk te herstructureren. Eén van die plannen is het Duinpark. KuiperCompagnons maakte hier een ontwerp met organische vormen dat refereert aan het duinlandschap. In tegenstelling tot de oorspronkelijke invulling staan nu in het gebied voornamelijk eengezinshuizen. Bijzonder is onder andere dat Rudi van de Wint tekende voor het ontwerp van diverse elementen in de openbare ruimte als lantarenpalen en bruggen.

8. MFC

Architect: Rietvink Architecten
Bouwjaar: 2010

Wijkhuis in Nieuw Den Helder fungeert als centrum voor de wijk.

Centraal in de wijk Nieuw Den Helder is dit expressieve gebouw door Rietvink architecten ontwerpen. Het kenmerkt zich door een complexe en veelvormige opbouw en de goudgele kleur. In het gebouw zijn verschillende ruimtes beschikbaar, waar de wijkbewoners elkaar kunnen ontmoeten en/of diverse activiteiten en projecten kunnen uitvoeren.

9. Tiny Houses

Architect: Diverse architecten onder supervisie van West 8
Bouwjaar: vanaf 2019

In een groene zone in Nieuw Den Helder verschijnen ongeveer 30 tiny houses.

In de Falgatuinen in Nieuw Den Helder is door de gemeente Den Helder en Woningstichting Den Helder het initiatief genomen voor het realiseren van ruim 30 tiny houses. In een parkachtige omgeving mogen de bewoners bouwen zelf hun tiny house bouwen. De materialisering is in principe vrij.  Aan het oppervlak van de woning zijn wel voorwaarden gesteld. De begane grond mag niet meer dan bruto 32 m² zijn. Daar mag eventueel nog een verdieping van maximaal 16 m² op komen. De woningstichting verhuurt de kavels met een grootte van 550 m² tot 1100 m² aan de woningeigenaren. Daarnaast zijn er twee huisjes in de sociale huur gerealiseerd: het Vissershuisje en het Rupshuisje. Deze zijn ontworpen door Min2 bouw-kunst.

10. Vinayagar Tempel

Architect: Duco Kapitein en traditionele Zuid-Indiase tempelarchitecten
Bouwjaar: 2003

Bijzonder kleurrijke en opvallende Hindoetempel in een zakelijke omgeving.

Deze kleurrijke Hindoetempel heeft een 17-meter hoge toren. Het is de eerste Ganeshtempel van Europa. Aan de toren, de Gaja Gopuram genaamd, werd ruim anderhalf jaar gewerkt. De tempel is door een groep vluchtelingen uit Sri Lanka opgericht om het Hindoegeloof en hun levensovertuiging te kunnen belijden en beleven.

11. COA Doggershoek

Architect: LEVS architecten
Bouwjaar: 2002

Voormalige jeugdinrichting is thans in gebruik als opvang voor asielzoekers door het COA.

Met het ontwerp van deze inrichting gaf LEVS architecten antwoord op de veranderde uitgangspunten van jeugdinrichtingen. De Doggershoek staat daarmee voor een nieuw archetype voor de jeugddetentie in Nederland. In 2015 werd deze Rijksinrichting voor jeugdigen, eveneens door LEVS, verbouwd tot asielzoekerscentrum. Op 30 september 2015 is het azc officieel geopend.